fbpx

Emotie basis van motivatie

Emotie basis van motivatie

Het mag weer. Emoties mogen. Emoties zijn veel te lang genegeerd. Eigenlijk best logisch want emoties zijn lastig te begrijpen. Emoties aansturen is al helemaal een ding. Allemaal veel te lastig en wat een gedoe om er rekening mee te houden. Daar ‘voelen’ we dus niets voor op ons werk. We kiezen voor de veilige weg en dus doen we of er geen emoties zijn. Bovendien bestrijken emoties een gebied waarop de meeste mensen zich ongemakkelijk bewegen. Emoties eisen hun rechtmatige positie weer op.

De diversiteit aan emoties is enorm. We dragen ze allemaal met ons mee. Schuld, schaamte, spijt, verwijt, berouw, bewondering, verveling, haat, liefde en hoop. Daarbij zijn we meer gericht op de negatieve emoties. Er zijn gewoon meer negatieve dan positieve emoties. Negatieve emoties houden ons scherp in een dreigende omgeving. Stiekem genieten we van de kracht van negatieve emoties. Negatieve emoties kosten ons geen energie terwijl we voor positieve emoties vreselijk hard moeten knokken. Om effectief in het leven te staan zullen we negatieve en positieve emoties in balans moeten brengen. Anders gezegd: We moeten balans brengen tussen overleven en beleven.

De media leeft bij de gratie van negativiteit en frustraties. Emo-media lijkt de regie over ons leven te hebben. Het lijkt erop dat we alleen rust kunnen krijgen door de media te boycotten. Zet de tv, je laptop, je smartphone, uit. Zeg je abonnement op de krant en je magazine op. Waar we ook kijken en/of luisteren we worden opgezadeld met voornamelijk negatieve emoties die niet voor ons bedoeld lijken te zijn maar waar we niet om heen kunnen. Deze vorm van emotie overdracht ondermijnt de waardering van emoties. Helaas.

Mensen kunnen slecht omgaan met emoties. Neem nou de politiek als voorbeeld. Een verkeerd woord wordt direct en onnodig groot uitgemeten. Het ene naar het andere debat ontstaat n.a.v. dat ene woordje. Zijn het alleen nog de argumenten die tellen? Het lijkt erop dat we emotie uit de discussie moeten houden. De in dit artikel genoemde politici zijn grootmeester geworden in het wegen van de ‘voors’en de ‘tegens’ om tot het juiste antwoord te komen. Ze weten dat emoties waardevol in de besluitvorming zijn echter ze durven het niet toe te geven. Mensen willen emoties niet meenemen in hun beslissingen omdat ze denken dat het fout is. Hoezo… fout? Het is emotie die waarde aan de betere beslissing geeft.

Juist emoties geven waarde toe. Wat is de waardeanalyse van een jaarrekening. Het is niet meer dan een moment opname vertaald in een brij van cijfers. Laat de Accountant de toelichting weg is het inderdaad nog slechts een verzameling van lege getallen, een los gebaar zonder enige diepgang.
Aan de andere kant kennen we de ongecontroleerde emoties. We moeten leren om beter met emoties om te gaan want emoties zijn onmisbaar in de waardeanalyse en waardebepaling. Wees zuinig op emotie en ga er bewust mee om. Bewust omgaan met emotie is best een ding. Ongecontroleerde emoties maken waarde kapot terwijl passende emoties de waarde versterken. Feiten zonder emoties hebben geen waarde. Streef naar feitelijk werken door gegevens en gevoelens samen te laten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat