fbpx

Vieren van successen geeft aan talent energie

Vieren van successen geeft aan talent energie

 Elke dag maar weer. Elke dag maar weer zijn mensen in staat om hun ‘to do list’ voller te schrijven dan dat deze al is. Ook is het bureau zo langzamerhand een grote ‘to do list ’geworden.  De gele zelfklevende memo papiertjes hebben beslag genomen van het bureau. Er is geen ruimte meer om fatsoenlijk stil te staan bij de kerntaken…stil te staan bij wat echt belangrijk is… stil te staan bij wat echt waarde aan de onderneming toevoegt. De urgentie overheerst. Ook zie je diezelfde drukke mensen de hele dag rondrennen met schrijfmappen met het opschrift Dit Moet Vandaag Echt Klaar, met de nadruk op moeten. Deze drukke mensen hebben op deze wijze hun eigen wereld gecreëerd. De eerlijkheid gebeid om te zeggen dat het in sommige gevallen is opgelegd. Aan het einde van de dag maken deze drukke mensen de rekening op. Niet alles is af en daarom zijn ze behoorlijk ontevreden. Niet de tevredenheid overheerst over de negen klussen die met succes zijn afgerond, maar de onvrede blijft over de drie klussen die zijn blijven liggen. Dat is vreemd want zo is het nooit goed. De dagelijkse evaluatie is niet gericht op een waardeanalyse. Het is gericht op kwantiteit. Daarom…deze drukke mensen moeten de volgende dag weer langer door.

Als u een beetje slim bent lukt het u om met een beetje extra handigheid nog meer gele zelfklevende memo’s op uw bureau te plakken. U weet dan in ieder geval zeker dat er wel werk blijft liggen. U weet dan zeker dat de teleurstelling mee naar huis wordt genomen. U bent er zeker van dat aan het einde van de toch al wat langere dag de onvrede weer zal overheersen. Als werken voor u een straf is, dan is dit een perfecte methode. Het negativisme overheerst en veel energie zal uw baan u niet geven. Wie schiet daar iets mee op?

Kijk naar wat u wel hebt gerealiseerd. Kijk naar de waarde die u vanuit uw functie hebt toegevoegd. Geniet van de successen en maak bewust tijd vrij om te vieren en er bezinnend naar te kijken. Natuurlijk hoef je niet elk telefoontje, berichtje of vergadering te vieren. Sta stil bij de belangrijke momenten. Als u niet geregeld stil staat bij wat u hebt toegevoegd zal de afstand tussen u en de functie die u vervult vergroten. De onvrede neemt verder en het lijkt erop dat al het werk om de eindstreep te halen er niet toe heeft gedaan. In het vierend reflecteren schuilt een simpele aanpak om de werkgekte beter de baas te kunnen.

Het heeft er alle schijn van dat u in een achtbaan hebben plaatsgenomen. Het lijkt erop dat er geen ruimte of tijd is om stil te staan bij de successen. U hebt niet meer het geduld om de lopende klus helemaal tot het einde af te maken. Nee…u begint alvast aan de nieuwe klus. Uw wereld wordt steeds kleiner. Ook uw privé contacten vallen weg.

Succesvolle projecten of klussen die enorme inspanningen van u en uw collega’s hebben gevraagd worden niet gevierd. Er is geen tijd om het succes te vieren en te evalueren. U gaat gewoon verder met die andere klus waardoor de indruk ontstaat dat de klus helemaal niet af is afgerond.  Het project is niet afgerond en afgesloten. Het project is niet af met als gevolg dat u gaat piekeren.  Weer een slapeloze nacht en het piekeren gaat over in het piekeren over het piekeren. Zo is een klus nooit af en zo kunt u geen aandacht geven aan nieuwe zaken.

Wil je een project afronden ga dit dan vieren. Naast het afsluiten versterkt het de binding binnen het team. Daarnaast is het imago versterkend. Mensen willen bij een club horen die trots is op elkaar en op de behaalde successen. De horeca weet hoe successen met elkaar gevierd moeten. Denk alleen maar aan het team feestje na de geleverde prestatie tijdens de kerstdagen. Vier je successen. Probeer het vandaag nog uit, het werkt echt. Of bent u daar te druk voor?

Als je succes in je werk niet viert is het of al het werk er niet toe doet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat