fbpx

Willen als Kernambitie

Willen als Kernambitie

De Russen zien de toekomst als het vergeten verleden. Ondanks dat wij dat anders zien laat het verleden ook ons een vergelijkbare toekomst scheppen. Het verleden heeft veel meer toekomst dan we denken. De definitie van motivatie is niet meer en niet minder dan  ‘De kracht achter de behoeften bevrediging’. De eenvoud slaat de spijker op z’n kop. Welke toekomst wensen we onszelf? Willen we onze eigen mogelijkheden wel zien?

De visionaire toekomst. De makers van de science fiction films uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw wisten het wel. De huidige dagelijkse gebruiksartikelen figureerden in de films en serie van de vorige eeuw. Eigenlijk waren deze science fiction series en films een broedmachine van ideeën. Natuurlijk keek de toekomstige mens in deze film of serie naar een platte tv-scherm met super-scherpe beeldjes. De telefoon moest overal mee naar toe kunnen nemen en moest het altijd doen en de muziek moest overal oproepbaar zijn. Overdracht en verplaatsing van schriftelijke communicatie moest sneller dan het licht gaan waarbij we ook nog met iedereen overal op de planeet zichtbaar moesten kunnen communiceren. Zelfs een op afstand uitgevoerde medische analyse bestond in de gedachten allang. De elektrische auto was voor ons echt Utopia. Echter…geloof me, met frisse tegenzin moet ik het toegeven. De elektrische auto neemt het over en is niet meer te stoppen.

De toekomstkijkers wisten toen al glashelder wat onze behoeften kon bevredigen. Is dit opmerkelijk te noemen of juist niet. Waardoor wist de visionair hoe bijvoorbeeld een mobiele telefoon eruit zou gaan zien? Het zijn onze hersenen die een concreet beeld vormen wan wat we willen en hoe we dat tot werkelijkheid gaan maken. De bedachte toekomst kan wel eens veel eerder realiteit worden dan dat we ooit voor mogelijk hebben gehouden. Misschien hoeven we straks onze auto nooit meer door de wasstraat rijden. Gewoon, omdat de auto door een nieuwe techniek nooit meer vies wordt. Of openbare systemen die uitsluitend nog in bedrijf gaan als we ze nodig zijn in plaats van altijd maar operationeel te zijn. Of openbare verlichting die alleen dan aangaat als we er gebruik van willen maken. Of dat onze lichaamsfuncties op afstand in de gaten worden gehouden en ingrijpen als het nodig is. De onverwachte ontwikkelingen zijn dichtbij en kunnen veel sneller worden gerealiseerd dan we denken. Er is ook een waarschuwende keerzijde. Laten we de bevrediging van onze behoeften niet laten verdrinken in verslavingen, oorlogen, honger en hebzucht. Laten we proberen de realiteitszin te bewaren en laten we niet doorslaan in afgunst. Pas als we balans aanbrengen kan de gedroomde werkelijkheid sneller realiteit worden dan we ons kunnen voorstellen.

Wees niet bang voor morgen. Schep een wereld van verwondering en verlangens. Geef willen de ruimte zodat toekomst mogelijk wordt gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cereslaan 2
9641 MJ Veendam
Tel: 0598 235377
Email: info@flexselectief.nl
Skype: live:relatiebeheer_2

CONTACTFORMULIER
   
Openingstijden  
Maandag 08:30 - 17:00
Dinsdag 08:30 - 17:00
Woensdag 08:30 - 17:00
Donderdag 08:30 - 17:00
Vrijdag 08:30 - 17:00
Zat.- en zondag Gesloten